Categorieën
boeken geschiedenis Uncategorized

Het boek met een nieuwe geschiedenis

In 2021 kwam het opzienbarende boek uit van David Graeber en David Wengrow: “The Dawn of Everything: A New History of Humanity”. Dit geweldige boek is in het Nederlands vertaald. Je beseft tijdens het lezen al snel hoe de complexe evolutie van “het” jagerverzamelaar-bestaan naar “de” agrarische samenleving, veel te eenvoudig is voorgesteld.

Niet alleen Rousseau maar ook recente auteurs zoals Harari en Pinker schetsen een vertekend beeld van vroeger. Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe inzichten in de vroege geschiedenis. Mensen hebben niet overal klakkeloos de landbouw – en de zogenoemde onvermijdelijke stedenbouw en ongelijkheid – aanvaard. Integendeel: er is geëxperimenteerd met tussenvormen (jagen én gewassen verbouwen). Dit is een hoopvol uitgangspunt voor ons: ook wij kunnen bestaande structuren bijsturen of vervangen

Categorieën
visueel ontwerp

perfectionisme: illusie?

“Ik ben pas tevreden als het perfect is”. Dit is een veelgehoorde uitspraak van jonge ontwerpers. De bedoeling is ongetwijfeld goed maar klopt dit uitgangspunt wel? Hoe zeker weet je dat iets perfect is?

Categorieën
muziek

Een prelude van Bach

Categorieën
programmeren wiskunde

Overal een andere tijd

Onze klok en tijdzones zijn een vereenvoudiging van de zonnetijd. Eigenlijk is op iedere plaats het moment waarop bijv. de zon het hoogste punt bereikt, anders. We gaan eens kijken, of we eenvoudig kunnen bereken, hoeveel tijdverschil er is tussen twee personen die op een meter afstand staan

Categorieën
programmeren Uncategorized

sterren met class in p5

P5 is de omzetting van Processing in een library in javascript. In deze blog wordt in stappen getoond hoe je een class-functie kunt maken javascript. We maken een sterrenhemel, zie hieronder.

Categorieën
programmeren visueel ontwerp

Spelen met p5

Een testje met een logo voor “iets” is hier in p5 gemaakt.

P5 kan een hulp zijn om snel een adaptief ontwerp te maken.

Categorieën
boeken geschiedenis

Byzantium, van Pasen tot Poetin

Het Romeinse Rijk is niet gevallen in 476, maar is verplaatst naar het oosten door keizer Constantijn in 330. De nieuwe hoofdstad, Constantinopel, werd het Nieuwe Rome genoemd, op de plek waar Byzantion (Latijn: Byzantium) lag. Terwijl het westen zich opwierp als opvolger van het west-romeinse rijk, bleef in het oosten het oost-romeinse rijk bijna 1000 jaar bestaan. Waarom is dat zo onbekend in het westen? En waarom verdedigt Poetin deze traditie?

Categorieën
programmeren visueel ontwerp

Rekenen met Animate

In de vorige blog hebben we het al over het maken van prototypes in Adobe Animate gehad. Hier is nog een voorbeeld om met (java)script in het programma interactie en animatie toe te voegen. . Door op de getallen in de sommen te klikken, kun je de sommen kloppend maken.

Categorieën
programmeren visueel ontwerp

64 schoenen in Animate

Hier is een voorbeeld om variatie van prototypes te maken met behulp van movieclips en een beetje javascript. (Je kunt naar rechts scrollen op je mobiel)

Categorieën
muziek

Bach: thema en variaties

Waarom nog eens een blog over de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach? Er is al zoveel over gezegd en de variaties zelf zijn al zo vaak gespeeld.

De reden zit in de muziek zelf. En daarom kun je er het beste naar luisteren. Dan blijft er nog genoeg over om er over te praten. Deze opname van het thema maakte ik eind 2020.

Aria