Categorieën
boeken geschiedenis

Opkomst van de burgerij

Het boek “De eeuw van Schnitzler” van Peter Gay brengt je mee naar het Europa van de 19de eeuw. Hij legt vooral uit dat ons beeld van de burgerij (die toen opkwam) niet klopt. Die wordt snel gezapig en kleingeestig genoemd, terwijl veel initiatieven en opvattingen de weg naar de 20ste eeuw toen hebben voorbereid.

Waarschijnlijk kun je de huidige tijd beter begrijpen als je leest hoe het leven in vorige eeuwen was. De negentiende eeuw was een periode van grote veranderingen: de industriële revolutie die de maatschappij enorm beïnvloedde maar ook de naweeën van de franse revolutie met oorlogen in Europa en daarbuiten.

Kijk bijvoorbeeld naar het aantal stemgerechtigden in Frankrijk in 1814: slecht 1 % voor de volwassen mannen hadden stemrecht. Dit aantal werd in 1831, na de revolutie van het jaar daarvoor, verdrievoudigd. Nog steeds maar 3 %.

Aan de hand van het leven van de schrijver Arthus Schnitzel, beschrijft Peter Gay de opkomst van de burgerij in Europa en Amerika.

Hier komt nog meer informatie over dit boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.